Adak, akika ve sadaka kurbanı
İslam kültüründe Adak ve Akika’nın önemli bir yeri bulunmaktadır.
Adak Kurbanı: Kurban adayan kişinin kurban kesmesi vaciptir. Eğer kişi adağını bir şartın gerçekleşmesine bağlamışsa, bu şart gerçekleşince kesmesi gerekir. Adak kurbanının etinden adak sahibi, usul ve furûu (neslinden geldiği ana, baba, dede ve nineleri…ile kendi neslinden gelen çocukları ve torunları..) yiyemeyeceği gibi, zengine de yediremez. Eğer kendisi yemek ister veya bu sayılanlardan birisine yedirmek isterse, o eti tartıp rayiç bedelini yoksullara vermesi gerekir.
Akika Kurbanı: Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana, “akika” adı verilir. Akika kurbanı kesmek müstehaptır. Akika kurbanı olarak kesilecek hayvanda, diğer kurbanlarda aranan şartlar aranır.
Akika kurbanı, çocuğun doğduğu günden bulûğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Akika kurbanının etinden ve derisinden, kurban sahibi dahil herkes istifade edebilir.
Şükür Kurbanı: Temettu ve kıran haccı yapan kişilerin, aynı mevsimde hac ve umreyi birlikte ifa ettikleri için, kestikleri kurbanlara şükür kurbanı da denilmektedir. Aynı şekilde kişi, arzu ettiği bir amaca ulaşması veya bir nimete nail olması sebebiyle şükür kurbanı kesebilir. Bu kurbanların etinden sahipleri de yiyebilirler.
IHO EBRAR; bu tür ibadetleri ve müstehapları çok önemli manevi projelere dönüştürüp, hayırseverlerinin hayrına hayır katmalarını sağlamaktadır. IHO EBRAR bu kurbanların etlerini ilim ve irfan öğrenen yetim ve muhtaç medrese öğrencilerine ulaştırmaktadır. Böylece yeni doğan çocuğunuzun adına akika kurbanı kestirerek hayır işlemiş oluyorsunuz, hem de kesilen eti yetim ve muhtaç öğrencilere vermekle, irfan en ilim sahibi fertlerin yetişmesine vesile olmuş olursunuz.
Akika, adak ve şükür kurbanlarınızı her zaman online bağış formundan verebilir ya da temsilcilerimizle temasa geçebilirsiniz. Allahın izniyle IHO EBRAR olarak anında talepleriniz yerine getirilir.